A Piac

A határon átnyúló együttműködési projekt általános célja egy helyi nemzetközi állandó piac létesítése, ahol a megvalósításban résztvevő két partner szervezet területén élő helyi termékesek értékesíthetik portékáikat, így a termelés és a fogyasztás közvetlenül összekapcsolódik. A piac nem csak a helyi termelők számára fontos, hanem turisztikai vonzerőt gyakorol a térségre, a szlovákiai oldalon Párkánytól Ipolyságig, magyarországi oldalon Bernecebarátitól Nagymarosig vonzza a látogatókat.

                  

A partnerségi projektet a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület és az Alsó-garam-menti Fejlesztési Partnerség Egyesület közösen valósítja meg. A letkési nemzetközi piac kialakításához szükséges támogatási forrás az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, a LEADER nemzetközi együttműködési programból került finanszírozásra. Az elnyert támogatás 50.000.000 Ft

A projekt második részeként ingyenes előadás- képzés- szaktanácsadásba kezdtünk Letkésen, amelynek célja a térségi érdekelt helyi termelők megszólítása és továbbképzése volt.

12 alkalommal kerültek megrendezésre az előadások, képzések, és szaktanácsadások, amelyeknek központjában a helyi élelmiszertermelés, a rövid élelmiszerlánc, a piacra jutás elősegítése, marketing ismeretek, jogszabályi ismeretek kerültek. A meghívott előadők minden esetben a helyi gazdákra, termelőkre és kézművesekre, valamint egyéb érintett térségi szereplőkre koncentráltak, előadásaikat az ő igényeiknek megfelelően szervezték.

Az előadások anyagai letölthetőek az egyesület honlapjáról: http://borzsonyleader.hu/dokumentumok/foldi-kincsek-vasara-dokumentumai

   

Az előadás sorozat lezárásaként, valamint a piac megnyitójaként került megrendezésre  2015. március 28-án a nemzetközi konferencia Letkésen, amelyre több mint 100 ember volt kíváncsi. A konferencián résztvevők hallhattak olaszországi, franciaországi, szlovák és szlován jó gyakorlatokról.

    

Nem csak konferenciát és előadásokat, hanem hagyományőrző rendezvényeket, és piac beharangozó, ismertető rendezvényeket is szervezett az egyesület.

2014. október 18-án Zöldség és Gyümölcs fesztivál került megrendezésre, ahol a környék helyi termékesei, kézművesei árulhattak, valamint hagyományörző néptáncosok, kórusok is felléptek.

  

2014. december 13-án a karácsonyi hangulat jegyében Adventi Vásárt szerveztek a Földi Kincsek Vására piactéren. A karácsonyi portékák mellett, helyi élelmiszereket is árusítottak, valamint ünnepi hangulatú műsort tekinthettek meg az érdeklődők.

   

A piac 2015. márciusa óta heti rendszerességgel üzemel. 

Várunk szeretettel, minden kedves vásárlót szombatonként 13 órától 18 óráig nyitva tartó piacunkon, Letkésen!

Továbbra is várjuk az árusítani kívánó helyi termelők, kézművesek, gazdák jelentkezését!