Nagybörzsöny

Hazánk egyik legkedveltebb turistaparadicsoma az Északi-középhegység legnyugatibb tagja, a vulkanikus vonulatú Börzsöny-hegység, amelyet északnyugatról az Ipoly folyó, nyugatról a Nógrádi-medence, délről pedig a Duna folyó határol. Meglepő reakciót vált ki egy sík vidékről érkező emberből a fiatalnak mondott (18-19 millió éves) vulkanikus hegyvonulatok látványa, a szinte érintetlen természet közelsége, a vadregényes táj meghódításának lehetősége. A táj vonzó természeti képét több, mint 300 forrás, sebes vizű patak valamint rendkívül sokszínű növény- és állatvilága gazdagítja. A hegység legmagasabb pontja a 939 méter magas Csóványos, valamint a 865 méter magas Nagy-Hideg-hegy, ahonnan a Dunakanyar teljes egésze belátható. E két hegycsúcs alkotja a hegység északkeleti peremét, valamint Nagybörzsöny község határát. Nagybörzsöny a legközelebbi nagyvárostól - Váctól - 45 kilométerre helyezkedik el.

A község az 1997-ben létrehozott Duna-Ipoly Nemzeti Park nyugati peremén található a másik irányból a Natura 2000 övezi. Autóval megközelíthető észak felől a 2-es úton a parassapusztai határátkelőig, onnan pedig a 121-es úton Bernecebaráti irányába. A községet Budapestről Vácon át az Ipolyság felé vezető 2-es főúton lehet megközelíteni. A főútról leágazó bekötőút 4 km hosszan vezet be a faluba, ahol aztán véget is ér. Tömegközlekedési eszközök közül vonatot és buszt vehetünk igénybe. Vonattal Budapest-Szob vasútvonalon, majd a szobi állomástól Vámosmikola irányába induló VOLÁNBUSSZAL érdemes elindulni.

Épített műemlékeink - Látnivalók:

XVII. században épült egykori bányagazda háza

XIII XIII. század Fájdalmas Szűz-bányásztemplom a dombtetőn áll

1847-1852 között épült Evangélikus templom

1779-1788 között épült Szent Miklós római katolikus templom

A régió egyetlen „működőképes” vízimalma a patakparton áll.

Malomipari kiállítás.

XVII. században épült egykori bányagazda háza

Szent István király római katolikus templom: a XIII. század elején román stílusban épült, kisméretű, egyhajós templom, melyet a XV. században toronnyal bővítettek, és átépítettek.

· Fájdalmas Szűz-bányásztemplom: a dombtetőn álló, a XIII. században épült templomot a századok alatt többször átépítették, majd 1965-ben legnagyobb részt a középkori állapotában állították helyre.

· Evangélikus templom: egyszerű külsejű, homlokzati tornyos, klasszicista épület, melyet Belcsák Károly tervezett. 1847-1852 között épült. Belseje monumentális, csarnokszerű.

· Római Katolikus plébánia: a Bányásztemplom udvarán áll a tornácos épület, mely 1754-ben épült barokk stílusban.

· Vízimalom: a patakparton áll a régió egyetlen működőképes vízimalma. Hosszú, nyeregtetős épület, mely lakást és istállót is magában foglal. Az 1930-as években épült.

· Pincék, parasztházak: a régi formájuk őrző épületek a népi építészet emlékeit mutatják be a látogatóknak.

· Szent Miklós római katolikus templom: a barokk templomot 1779-1788 között építette Batthyány József esztergomi prímás.

· Malomipari kiállítás: a Vízimalom mellett a malomipar történetét mutatja be a kiállítás.

Tájház: a XVII. században épült egykori bányagazda házat 1983-ban nyitották meg tájházként. A helytörténeti emlékek mellett a korábbi Érc-és Ásványbányászat Múzeum kiállítása is itt tekinthető meg. Nagybörzsöny számtalan csodája között meg kell említeni az erdei kisvasutunkat is mely 8 km szerpentines hegyi szakaszon zakatol és szállatja a sok kirándulót. Szintén egy csoda a helyi termékeseink és termelőink színes palettája. Idegenforgalmi attrakcióinkat növeljük azzal is, hogy minden hónapban van rendezvény, faluprogram. A majd két tucatnyi vendégházunk és Malomkert Panziónk vendégeinek az itt eltöltött éjszakák számát, így sikeresen és tartalommal tudjuk ki és megtölteni. Ajánlatom, hogy ki kell ezt próbálni, hogy az élmények személyes emlékekké és ha visszatérő vendégről lévén szó, akkor mindenkor elérhetővé válhassanak.

www.nagyborzsony.hu