Tésa

Tésa ősi magyar település. Az Ipoly folyó bal partján, a Börzsöny völgyében, közvetlenül a szlovák határ mentén helyezkedik el. A történelem viharai, a törökök megszállása, a háborúk, az Ipolymenti árvizek sem kerülték el a településünket.
        A trianoni diktátum miatt Tésa árván maradt, elvesztek piacai, családok váltak ketté (Tésáról többen költöztek, házasodtak Lontóra, amely mamár Szlovákiához tartozik). Trianon után az Ipoly folyó országhatárrá válásával megszűntek a kulturális, gazdasági és emberi kapcsolatok. Hogy az emberek, családok találkozni tudjanak a szemközti településeken élő rokonaikkal közel 50 km-nyi utat kellett megtenniük. Szerencsére a schengeni csatlakozással ezek a problémák megszűntek, szabadon közlekedhetünk, látogathatjuk Ipolyvisk, Szete, Lonto és Ipolyszakállos településeket. Az országhatár közelsége miatt nem történtek fejlesztések, nem épültek jelentősebb ipari létesítmények, megszűntek a TSZ-ek (pedig Tésán termelték a bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiséget), felszámolták az iskolát, és most megszüntetik buszjáratainkat is.
        A Trianon előtti 300 fős településből mára pici, 98 fős falucskává lettünk. Bár a felsorolt szomorú tények nyomasztóak, ez a település vezetésének nem szegi kedvét. Minden erőnkkel azon munkálkodunk, hogy az itt maradó idős emberekről tisztességgel tudjunk gondoskodni, megfelelő ellátást tudjunk nyújtani számukra.
        A hátrányból (érintetlen, természetes környezet) előnyt szeretnénk kovácsolni. Szeretnénk természeti, kulturális értékeinket megőrizni. Célunk, hogy a Tésára látogató, és ide költöző emberek minden tekintetben tiszta környezetben és biztonságban tölthessék idejüket.

www.tésa.hu