Őstermelőnek az minősül, aki a saját gazdaságában megtermelt terméket értékesíti az előállítás helyszínének 40 km-es körzetében!

Kistermelő az, aki a maga által termelt zöldséget, gyümölcsöt, hús és tejterméket, helyben feldolgozza és értékesíti!

A termelői piacokon csak ős és kistermelők árusíthatnak, akik a piac 40 km-es vonzáskörzetében termelik és állítják elő portékáikat! Ez a garancia arra, hogy friss és helyben készült terméket vásárolsz, pont azt amire neked és családodnak szüksége van! Kizárt a köztes szereplők (kereskedők) jelenléte, ezáltal a pénzed helyben marad, azonnal az előállító kapja kézben, ezzel is támogatod a helyi gazdaságot és a kistermelőket!

10 ok, amiért érdemes helyi terméket vásárolni (forrás: elestar.hu):

1. A helyi termék vásárlása előnyösen hat a lokális gazdaságra. Tanulmányok szerint a helyben elköltött 100 Ft a helyi gazdaság szereplői számára 200 Ft bevételt jelent. Amikor az értékesítő vállalkozás nem helyi tulajdonú, a profit garantáltan elhagyja a helyi közösséget.
2. A helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb. Míg a nagyáruházak polcain található zöldségeket, gyümölcsöket éretlenül szedték le, esetenként hetekig, hónapokig szállították, majd valahol hűtve tárolták, addig a helyi zöldségek a piacon nagy valószínűséggel az ez eladást megelőző 24 órában kerültek betakarításra. Ez nem csak a frissességére van hatással, hanem a beltartalmára is, hiszen az idő múlásával ezen élelmiszerek táplálkozási értéke csökken.
3. A helyi élelmiszernek jobb az íze. Kóstolj meg egy kerti paradicsomot, frissen a növényről letépve és egy importot a boltból. Érezhető a különbség!
4. A helyi zöldségek, gyümölcsök tovább érnek. Mivel ezek a termékek helyben kerülnek értékesítésre nem kell elviselniük a hosszú hajóutat, a szállítás gyötrelmeit és a hosszú hűtőházi tárolást. Ezért nem kell, hogy éretlenül szüreteljék be őket.
5. A helyi termékek fogyasztása kevésbé szennyezi a környezetet. Annak köszönhetően, hogy a helyi termék lényegesen kevesebbet utazik (általában max. 60 km-t), a fogyasztásuk jelentősen csökkenti a környezet terhelését. Sajnos nagyon import biotermék szállítása során bekövetkező környezetszennyezés gyakran nagyobb mérvű, mint az az előny, amit az ökológiai termesztés során a gazda megtakarít…
6. A helyi élelmiszer segít minket az évszakokkal harmóniában élni. Az évszakoknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása hozzásegít minket ahhoz, hogy átélve ezt a harmóniát akkor fogyasszuk a ezeket, amikor a legjobb ízűek, legnagyobb mennyiségben kaphatóak és a legolcsóbbak.
7. Minden helyi termékhez tartozik egy helyi történet is. A piaci árusok, a helyi zöldség és gyümölcstermesztők, állattartók és élelmiszer feldolgozók mind-mind rendelkeznek egy saját, családi (siker)történettel. Különösen igaz ez akkor, ha az előállítás során a hagyományos családi recepteket, módszereket alkalmazzák. Azzal hogy megvesszük ezeket a termékeket, a történet részeseivé válunk.
8. A helyi élelmiszer kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak. Azzal, hogy kevesebbet kell az élelmiszereket szállítani, nincs szükség jelentős tartósításra. A helyi termékkel kapcsolatos probléma esetén a helyi termelő gyorsabban, hatékonyabban felelősségre vonható. A termelőnek pedig érdeke a minőségi termék, hiszen gyakran a saját becsülete, az arca, az a brand, amit értékesít.
9. A helyi termékek értékesítése hozzájárul a diverzitáshoz. Azzal, hogy nem kell a termelőnek jól tárolható, jól szállítható, magas profittal kecsegtető nagyipari fajtákat termeszteni, megmaradhatnak olyan ősi hazai fajták, melyek termesztése egyre inkább a feledébe merül.
10. Helyi termékek vásárlásával a saját környezetünket támogatjuk. Azzal, hogy a helyi termékek mellett tesszük le a voksunkat hozzájárulunk ahhoz, hogy a településünk, a kistérségünk, vagy a régió gazdaságilag fejlődjön, életképes, élhető és sikeres maradjon.

A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület a kezdetektől törekedik arra, hogy jó kapcsolatot tartson fenn a 17 településen élő gazdákkal, termelőkkel és kézművesekkel.

Jelenleg is egy adatbázis és egy marketing célú kiadvány összeállításán dolgozunk, amely bemutatja őket, tevékenységüket.

Amennyiben szeretne az adatbázisba kerülni, ezáltal a holnapon található termelők közé, akkor írjon nekünk!

Email cím: borzsony.duna@gmail.com

Szükséges adatok:

  • Név
  • Cím
  • Elérhetőség (telefon, email)
  • Előállított termékek megnevezése
  • Tevékenység rövid bemutatása
  • Fotók

Amennyiben árulni szeretne, kérjük vegye fel vagy az irodával (2628, Szob, Köztársaság utca 2./Tel: 27/370-890) a kapcsolatot, vagy Gyurcsik Attila piacüzemeltetővel (Tel: 70/630-2431)!

 

Ha itt élsz a Dunakanyarban, vagy az Ipoly mentén és gazdálkodsz, és fontos Neked, mit esznek a gyermekeink a menzákon akkor csatlakozz a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület "Helyit a közétkeztetésbe" elnevezésű projektjéhez.

További információ: borzsony.duna@gmail.com

Helyit a közétkeztetésbe projekt rövid összefoglalója:

A projekt a 2014-ben Franciaországban tapasztaltak alapján körvonalazódott, és jelenleg is együttműködési alapként szolgál az ECOSYAL projekt keretében megvalósuló francia-magyar HACS-ok közötti együttműködés kidolgozásában. Továbbá a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Iroda, akikkel szintén több témában tervezünk együttműködni, jelezte, hogy szívesen bekapcsolódna a megvalósításba. A projektötletet többen is támogatják, kiemelném, hogy az EMMI is felfigyelt rá.

A projekt lényege, és alapja az élelmezésvezetőknek szánt szoftver. A szoftver hasonlatosan működne, ugyanazokkal a funkciókkal is rendelkezne, mint a jelenleg is ismert és használt köztékeztetési szoftverek, tehát alkalmas lenne például kalória számlálásra, menü összeállítására, raktárvezetésre, allergén anyagok feltűntetésére, mintaétrendek létrehozására. Azzal a nagy különbséggel, hogy rendelkezne, egy webshophoz hasonló felülettel, amelyen az élelmezésvezetők beszerezhetik az aktuálisan elérhető helyi termékeket.

Tehát rendelkezne a szoftver, egy a 17 település gazdáiból, termelőiből összeállított adatbázissal, és az élelmezésvezető termékcsoportokra szűrve tudja bevásárolni, a hiányzó termékeket.

Az aktuálisan elérhető termékeket, azok mennyiségét, árát, pedig a termelők frissíthetik a saját profil oldalukon.

A projekt fő eleme, a szoftver mellett szeretnénk 2 kézikönyvet is szakértők bevonásával összeállítani és megszerkeszteni. Az egyik könyv az élelmezésvezetőknek szólna, magáról a szoftver használatáról, a témához kapcsolódó jogszabályi háttérről, valamint segítséget nyújtana abban, hogyan lehet úgy variálni az ételsorokat, hogy a rendelkezésre álló friss, helyi alapanyagokat kihasználja. A másik kézikönyv a termelőknek, gazdáknak szólna, arról, hogy milyen jogszabályi követelményeknek kell megfelelniük, hogy a közkonyhákra beszállítsanak, valamint tippeket adna arra, hogyan tudnak bekapcsolódni a projektbe.

Mindezek mellett, mivel fontosnak tartjuk minden fél véleményét, ezért találkozásokat, megbeszéléseket szerveznénk az élelmezésvezetők, a gazdák, a „konyhás nénik”, a szülők és a gyerekek között is. Fontosnak tartjuk, hogy a legnehezebben változtatható réteg, a szülők, a gyerekek és a „konyhás nénik” is megértsék, miért fontos ez a projekt. Számukra farmlátogatásokat, helyi termék kóstolókat is szerveznénk.

Jelenleg a projekt ott tart, hogy szeretnénk felvenni mind a 17 településen élő és gazdálkodó termelővel a kapcsolatot, függetlenül attól milyen mennyiségben termel, vagy szeretne-e bekapcsolódni a projektbe. Ezért kérjük, hogy segítsék a munkánkat a termelői adatbázis létrehozásával. Ehhez csak azt kérjük, hogy az alábbi gazdáknak, termelőknek szóló kérdőívet, minél szélesebb körben terjesszék és töltessék ki a településükön: https://docs.google.com/forms/d/1R7WiVjlqMzxFWSQO2mNYn1dvYYquyda1IeDm3BieFuM/viewform?usp=send_form